W dniu 23 października 2024 członkowie Związku Inwalidów Wojennych spotkali się na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Zarząd Główny Związku oraz Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej. Wydarzenie miało miejsce w stołówce hostelu eMKa, uczestnicy mieli możliwość nauczenia się nowych, pysznych przepisów (idealnych na każdą porę roku) pod czujnym okiem Amelii Czerpińskiej - absolwentki Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.
Uczestnicy w trakcie wydarzenia nauczyli się przyrządzać:
- zupę krem z białych warzyw podawana z oliwą z zielonej pietruszki i grzankami z chleba;
- złociste grzanki z serem wędzonym, żurawiną i boczkiem;
- kasza manna z sosem z czerwonych owoców.
Pani Amelia rozpoczęła warsztaty od krótkiego opisania menu, a następnie wszyscy zabrali się do gotowania - na pierwszy ogień poszła zupa krem z białych warzyw: przygotowanie warzyw do zupy (obieranie, krojenie, porcjowanie), potem gotowanie i w między czasie rozpoczęto się pracą nad grzankami z serkiem. W trakcie przygotowywania potraw prowadząca warsztaty cały czas opowiadała o zmianie nawyków żywieniowych w diecie, podzieliła się z uczestnikami przepisem na przepyszną oliwę z zielonej pietruszki, która może być ciekawym dodatkiem do wielu dań. Na każdym etapie Pani Amelia dawała uczestnikom wskazówki dotyczące nie tylko zdrowego odżywania, ale również pokazała, że nawet najprostsze danie może wyglądać jak restauracji i wcale nie potrzeba do wymyślnych dekoracji - czasami wystarczą odpowiednie, kolorowe dodatki do przyozdobienia potrawy. Kiedy zupa się gotowała, a grzanki rumieniły się na patelni uczestnicy zaczęli przygotowywać deser – kaszkę manną z sosem z czerwonych owoców. Prowadząca zajęcia opowiadała również, że dobre planowanie i organizacja w kuchni pozwoli w krótkim czasie przygotować kilka ciepłych, zdrowych posiłków dla całej rodziny. Bardzo ważnym punktem było dodawanie przypraw – jest to kluczowy element gotowania, który pozwoli wydobyć najlepsze smaki i aromaty potraw.
W czasie 3,5h zajęć uczestnicy przygotowali składniki oraz ugotowali trzy przepyszne dania na ciepło a całość warsztatów zakończyła degustacja przygotowanych posiłków.
Zadanie publiczne sfinansowane z środków budżetu Województwa Mazowieckiego
#Mazowszepomaga #MCPSpomaga #programywsparcia #solidanośćmazowiecka #MCPS
Zadanie publiczne sfinansowane z środków budżetu Województwa Mazowieckiego
#Mazowszepomaga #MCPSpomaga #programywsparcia #solidanośćmazowiecka #MCPS